Music inside and out

Architecture of the new Anton Bruckner private university campus, Linz/Austria

The architecture of the new Anton Bruckner private university campus in Linz has clear echoes of a musical instrument. In line with the wishes of the architect, ONDARIA luminaires were chosen to hit just the right note through large swathes of the university.

The new teaching facility for students from the fields of music, dance and drama at the foot of the Pöstlingberg in Linz was finally completed in autumn 2015 after several years of planning and construction. © Zumtobel

The new teaching facility for students from the fields of music, dance and drama at the foot of the Pöstlingberg in Linz was finally completed in autumn 2015 after several years of planning and construction. The layout and facade of the four-storey building that covers 4200 square metres bears more than a passing resemblance to a musical instrument, with space for approximately 850 students, 220 teachers and 600 visitors. An open and light-filled foyer makes up the central part of the building and provides access to four function rooms. The upper floors are home to the library and around 100 separate classrooms. White walls, multiple islands of light and a pale wooden floor shape the character of the interior and add a pleasant and airy feeling to the building, which opens out into a park, while curved banisters further accentuate the lively atmosphere. The young "Architekturbüro 1" team from Linz had set out to create a "house of openness and encounter".

The lighting solution was finally realised with around 80% LED products. The various versions of ONDARIA have been complemented by PANOS infinity, PERLUCE and TECTON. © Zumtobel

A well-rounded approach

There are no straight lines in nature – a fact that inspired the style of the new university. The corridors and rooms curve and arch throughout the whole building. “Large, round luminaires were the ideal option from the very start, in line with the wishes of the architect,” explained Roman Kaineder from Zumtobel. However, the journey from conception to implementation was certainly a long one. "Planning started in 2010, when the authorities asked for an LED solution. Together we designed a pioneering lighting solution. Special diffusers and adjustments to the luminaire housings were included to ensure avoidance of harmonic distortion and high standards of glare control, as specially desired by the customer. The lighting solution was finally realised with around 80% LED products. The various versions of ONDARIA have been complemented by PANOS infinity, PERLUCE and TECTON. The outdoor area has been illuminated using ALUMET luminaires from Thorn, which perfectly support the overall lighting concept of this extraordinary building."

An open and light-filled foyer makes up the central part of the building and provides access to four function rooms. The upper floors are home to the library and around 100 separate classrooms. © Zumtobel