Zumtobel luminaires for prestigious 6 Arlington Street

6 Arlington Street, London | UK

Constructed in the 1920’s, 6 Arlington Street is a corner building with substantial street frontages and a period façade, housing a high end art gallery, offices and residential apartments. Zumtobel has supplied a lighting solution for the renovated entrance hall in the 6 Arlington Street. The brief was to create a bright reception area while retaining period features like the large fireplace, whilst improving lighting in the stairs.

Zumtobel illuminates the entrance hall in the prestigious 6 Arlington Street. © Zumtobel

The prestigious 6 Arlington Street is situated in a prominent position in the St James’s area, opposite the entrance to the Ritz Hotel and less than 100 yards south of Piccadilly and its popular restaurants, shops and other amenities. Working closely with architects M R Partnership, Zumtobel was able to offer the best lighting solution for this prestigious building.

The geometry of the luminaires is reflected in the design of the floor, walls and ceiling. © Zumtobel
SLOTLIGHT infinity slim has been installed in the long corridor to provide a continuous vein of light. © Zumtobel

SLOTLIGHT infinity slim has been installed in the long corridor to provide a continuous vein of light, creating a seamless, continuous-row system without any shadows or overlapping. The length of the corridor was reduced visually with the long overhead SLOTLIGHT installed at an angle to adjust the perspective view. This geometry is reflected in the design of the floor, walls and ceiling. ONDARIA pendant luminaires were also incorporated into the lighting design to provide a three-dimensional element.

PERLUCE is used in the stairs to improve light quality. © Zumtobel

Utilised in the stairs to improve light quality, PERLUCE is a closed lighting system that sets new standards in terms of everyday usability and combines this with a variety of optics. Its deliberately utilitarian materials are reflected in its functional design and its plain, unpretentious stylistic idiom which gives precedence to the architecture of the room making light, not the luminaire, the centre of attention.

Many of the luminaires were precisely tailored to the needs of the space and custom finished to harmonise with the character of the building, whilst providing a contemporary approach to lighting.