Individualised lighting solution for MBS

Mannheim Business School, Mannheim | DE

The study and conference centre in the western courtyard of the Mannheim Palace has quickly become the new architectural centrepiece of the Mannheim Business School. As part of the University of Mannheim, the new building was planned by the renowned Frankfurt architects schneider+schumacher. An individualised lighting solution from Zumtobel is helping to create an optimum learning environment, featuring concentration-enhancing light that relieves the eyes during long periods of work.

Zumtobel lighting solution for Mannheim Business School
A lecture theatre illuminated with SUPERSYSTEM II from Zumtobel. © Zumtobel

International students, inspiring lecturers and intensive cooperation with global companies have all helped establish the Mannheim Business School (MBS) as the best business school in Germany. A disused boiler room and the adjoining coal cellar have been completely rebuilt to create the new lecture theatre complex.

Arranged behind an expansive glass façade that looks out onto the gardens behind the west wing of the palace, the study and conference centre incorporates two semi-circular lecture theatres, a flexible conference area, ten seminar rooms and a spacious barrier-free foyer.

Zumtobel lighting solution for Mannheim Business School
The new complex benefits from soft, bright and even light. © Zumtobel
An expansive glass front leads into the palace gardens. © Zumtobel

The lighting solution had to satisfy a series of special requirements. The new installation needed to provide uniform illumination of the arched and shell-shaped ceiling in the lecture theatres, while also meeting all the relevant standards and delivering glare-free light throughout the centre – ready for a future in which paper is completely replaced by touchscreens. The multifunctional SUPERSYSTEM II lighting tool from Zumtobel proved to be the ideal solution, incorporating an oval-outline film with a very narrow distribution to gently illuminate the concave-shaped ceiling.

Zumtobel chose a solution for the foyer that simultaneously reflects the historical background of the building and creates a transition into the old palace. The vaults in the former kitchen now benefit from the soft and uniform light of the CRAFT S high-bay LED luminaire. The compact high-bays are installed as direct uplights to illuminate the vaulted ceiling in a balanced way with minimal shadowing, generating a brilliant lighting atmosphere in the entrance area.

A special version of the frameless Zumtobel PANOS evolution LED recessed downlight with a concrete inlay has been developed for the ceilings in the corridors. Great care was taken to achieve a clean transition between the luminaire and the acoustically effective ceiling by integrating the plaster ring into the concrete housing.

Zumtobel lighting solution for Mannheim Business School
Zumtobel lighting solution for Mannheim Business School
Zumtobel lighting solution for Mannheim Business School