Tradition and modernity in perfect harmony

New headquarters of the Austrian Post Office, Vienna | AT

,In the middle of one of the most vibrant districts of Vienna, around the Rochus Market, stands the exquisite new Post am Rochus. Lighting planner and designer Christian Ploderer worked closely with Zumtobel to create a lighting concept that achieves real harmony with the architecture of Schenker Salvi Weber and feld72. This successful balancing act has helped the project claim first prize in the "Office and Administration" category at the AIT AWARDs.

The lounge is illuminated by the INTRO modular LED lighting system, enabling the mounting of individual spotlights in the acoustic ceiling to provide clear general lighting. Ceiling-recessed SLOTLIGHT infinity light lines round off this impressive installation. © Zumtobel / Lukas Schaller

 Open communication areas, flexible office landscapes, no permanent workplaces and a clean-desk philosophy: The new corporate headquarters of the Austrian Post Office is both flexible and forward-looking. Yet it is not only the office culture that is moving with the times, as visitors cannot fail to be impressed by the modern functionality and aesthetics of the building itself. Architects from Schenker Salvi Weber with feld72 have brilliantly combined old and new to come up with a design that blends beautifully into the densely built-up area around the Rochusplatz square, right in the middle of Vienna’s third district.

This new ensemble is further emphasised by the light. Working closely with architects from Schenker Salvi Weber and feld72, lighting planner and designer Christian Ploderer has crafted a multi-layered lighting design for every area. The inclusion of Zumtobel in the project has enabled the realisation of a holistic lighting concept from one source – a concept where daylight combines with artificial light, where light colours are carefully differentiated and where luminaires simply seem to disappear into the architecture.

The architecture of the Post am Rochus is emphasised by the light. Working closely with architects from Schenker Salvi Weber and feld72, lighting planner and designer Christian Ploderer has created a multi-layered lighting concept for the whole project. © Zumtobel / Lukas Schaller - Art installation shown at the wall © Brigitte Kowanz

A skylight is supported by gentle and diffuse artificial light to illuminate the elongated 35-metre-high atrium, which acts as an imposing interface that connects all the office floors to the old building. PANOS evolution downlights from Zumtobel with a neutral white light colour are barely visible in the concrete ceilings above the connecting stairway, letting their light show users the way.

The architects have realised a generous interior design approach on the floors of the post office headquarters, including open communication zones and clearly defined retreat areas for the 1100 employees. The lounge, which also houses a stamp museum, is lit by the INTRO modular LED lighting system, enabling individual spotlights to be mounted in the acoustic ceiling to provide good general lighting. This installation is complemented by ceiling-recessed SLOTLIGHT infinity light lines that give the corridors and spaces a real feel-good atmosphere, providing clear orientation for visitors and delivering a contemporary lighting contrast.

Round ONDARIA wide-area LED luminaires and additional corner-mounted DIAMO spotlights provide a different kind of light in the conference rooms. Despite their generous surface area, the ONDARIA fittings take up little visual space. © Zumtobel / Lukas Schaller

Round ONDARIA wide-area LED luminaires in the conference rooms, combined with additional corner-mounted DIAMO spotlights, deliver a different kind of light. Despite their surface area, the extreme flatness of ONDARIA means that the fittings take up minimal space, which in turn helps generate an open and interactive atmosphere.

MIREL evolution pendant luminaires mounted above the computer workstations in the post office headquarters ensure optimal visual comfort. © Zumtobel / Lukas Schaller

When it comes to visual comfort, MIREL evolution pendant luminaires mounted above the computer workstations guarantee the best standards. As a special feature of the lighting concept, these solutions have been specified with two different light colours: 4000 K direct light and 3500 K indirect light. The puristic design of MIREL evolution and the complementary light colours blend seamlessly into the room architecture.

ONICO spotlights highlight the communication areas. © Zumtobel / Lukas Schaller

 The integration of the existing protected building into the new construction has helped the Post am Rochus project complete the former urban-planning gaps of the famous site. The result is a building that merges flawlessly into the metropolitan context of Vienna in every sense. The lighting designs by Christian Ploderer clearly play a decisive role in this process. His ideas fit perfectly into the interior design crafted by the architects, achieving a sweeping concept that shows the way, emphasises the functionality of the spaces and creates a truly pleasant atmosphere.