Lighting the way to better academic research

Zumtobel work with Pritzker Prize-winning architects to develop bespoke lighting solutions for a Swiss university

EPFL windows
EPFL info
EPFL conference
EPFL study room

The new pavilion at the heart of the École Polytechnique Féderále (EPFL) in Lausanne is much more than just an impressive feat of architectural design.

Tokyo-based architects SANAA were tasked with creating a building that would facilitate interdisciplinary exchange among scientists and ultimately help EPFL play a leading role in the global research scene.

The distinctive curved lines of the 17,000 m² pavilion create a large open-plan area to encourage dialogue and interaction, with a library, conference rooms, student workstations and a multifunctional auditorium carefully integrated into the eye-catching structure.

Zumtobel was asked to plan and realise a lighting solution that complements the architectural design and supports the concept of open dialogue.

Working closely with the Pritzker Prize-winning architects, Zumtobel developed a unique modular luminaire to help meet different lighting requirements in the open-plan area with a single product design concept based around indirect lighting. 

In the lobby and reception areas, Slotlight 2 is used to provide both elegant lines and functional lighting. Freeline is installed in the student workstations to create a pleasant working environment and minimalist free-standing luminaires offer a flexible solution for the circular office areas.

Zumtobel used extensive experience of efficient products and lighting planning in education and science projects to help the project achieve Swiss Minergie energy certification.